- A medvehagymát erdőkben gyűjthetjük. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fokhagymaillata miatt könnyen rátalálhatunk. Leveleit csak virágzásig érdemes leszedni, mert utána már nem fogyaszthatók.
- Gyűjtéskor vigyázzunk arra, hogy ne keverjük össze a gyöngyvirág leveleivel, mert a növény könnyen összetéveszthető a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirággal, ami mérgező.
- Egy-egy hagymát a kertben is nevelhetünk. A kert árnyékos részén érdemes termelni. Napos, száraz helyen elsatnyul, elpusztul, de a fák árnyékában, nyirkosabb talajon jól fejlődik, sőt magától elszaporodik.
- Felhasználása azonos a fokhagymáéval, de lágyabb ízű annál. Ízesíthetünk vele salátát, levest, mártást, főzeléket, fasírtot vagy más húsos ételt.
- A medvehagymát fogyaszthatjuk frissen, apróra vágva és szárított formában. A levelek hatása szárított állapotban gyengül, ezért inkább frissen fogyasszuk. De fűszerolajba keverve sokáig ízesíthetünk vele.
- Ha ételbe főzzük, csak a főzés végén keverjük bele, így nem veszíti el ízanyagát. Sós íze miatt sószegény ételek készítésénél is felhasználhatjuk.
- Leveleiből főzelék is készülhet, ilyenkor azonban keverjünk hozzá csalánlevelet is, mivel a medvehagyma nagyobb mennyiségben fogyasztva csípős ízt ad.
- A medvehagyma kiváló gyógynövény. Fiatal leveleit és hagymáját használhatjuk gyógyászati célokra. Méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, jót tesz érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, serkenti a bélműködést.
- Teát is készíthetünk belőle friss vagy szárított levél leforrázásával. Célszerű étkezés előtt elfogyasztani étvágyjavítás céljából. (1995)