- Ízletesebb és kellemesebb aromájú lesz a mártásunk, ha ecet helyett citrommal savanyítjuk.
- Fontos, hogy kellően sűrű legyen. Ha túl sűrű, hígítsuk húslevessel, tejjel vagy más folyadékkal, mártástól függően. Ha híg, akkor egy kis kanál lisztet egy csésze hideg vízben simára keverünk, majd állandó keverés közben belecsurgatjuk a mártásba, felfőzzük. Így elérjük a kívánt sűrűséget.
- A híg mártást további forralással is sűríthetjük. A sűrítést mérsékelt tűzön végezzük.
- Ha tojássárgáját teszünk a mártásba, ne forraljuk, mert összefut!
- A mártás nem bőrösödik, ha rögtön, főzés után olvasztott vajat vagy tejfelt teszünk rá, majd enyhén megkeverjük. A föl és a hab eltűnik a tetejéről.
- Az összement mártás megmenthető, ha lábasunkat levesszük a tűzhelyről és rövid időre hideg vízbe tesszük, és így keverjük, vagy egy kávéskanál hideg vizzel, illetve tejföllel felhígítjuk.
- Ha a mártás becsomósodott, szűrjük le vagy turmixoljuk. Ha ez sem segít, passzírozzuk át szitán.
- Ha a mártás túl világosra sikerült, rántással barníthatjuk. A lisztet pirítsuk kissé barnábbra, és hozzákeverjük a világos mártáshoz.
- A meleg mártást közvetlenül a tálalás előtt készítsük. Mártást melegíteni nem lehet. Tálalásig meleg vízbe állítva tartsuk. (1995)