- Az ételek ízesítésére friss, zöld állapotban vagy megszárítva használhatjuk. A friss tárkony finomabb ízű, mint a szárított. Főzhetjük is, illata és íze ilyenkor érvényesül a legjobban. A kesernyésen csípős fűszer étvágygerjesztő hatású.
- Az adagolásával legyünk nagyon óvatosak, mert erős aromája elveszi az étel eredeti ízét.
- A sült különösen jó ízű, ha szárított tárkonnyal szórjuk meg. Mártások, saláták ízesítésére is kiváló. Az ecetes savanyúságok különleges fűszere.
- Ha a leveles hajtásokat 10%-os ecetbe egy héten keresztül áztatjuk, finom tárkonyos ecetet nyerünk.
- A tárkony hajtásait június-júliusban szedjük először, melyet 8-10 cm-es csonkra vágjunk, így őszre ismét kapunk friss hajtásokat.
- A tárkonyt a mélyhűtőbe is eltehetjük. A levágott hajtásokat mossuk meg, csurgassuk le, majd fóliatasakokba téve tegyük a mélyhűtőbe.
- A virágokból teát készíthetünk. Teája vesetisztító és epehajtó hatású. A virágokat árnyékos helyen szárítsuk. A megszáradt növényt ollóval vágjuk össze, és papírzacskóban tároljuk. (1995)