- Minthogy a hal húsa gyorsan romlik, különösen ügyeljünk a frissességre. Nyilvánvaló, a legfrissebb hal az élő. Ha tehetjük, csak ilyen halat vásároljunk.
- Az eladásra kínált halat csak akkor vegyük meg, ha a szeme tiszta, fényes és domború, kopoltyúredői vörösek, húsa rugalmas, pikkelyei zártak, a vízben alámerül. Fej nélküli hal vásárlásánál különösen legyünk óvatosak!
- A hal frissességét felismerhetjük úgy is, hogyha a fején hátul hosszában megvágjuk. A friss halon a vágás szélei szétállnak, az állott állaton azonban összesimulnak. Ne tévesszenek meg viszont a jegelt vagy hűtött hal tulajdonságai. A hal szeme és kopoltyúja inkább hasonlít a romlott haléra, mint a frissére.
- Mélyhűtött halat csak akkor vegyünk, ha nem fagyasztották le újra! Ha a csomagjában jégdarabokat találunk, a halat újra fagyasztották. Fogyasztása könnyen mérgezést okozhat! (1995)