- Csak jól átválogatott, tiszta hüvelyest használjunk főzésre. A szemek közül minden idegen anyagot távolítsunk el, különben tönkreteszik az ételt. Régi hüvelyesből ne készítsünk ételt, mert nehezen fő meg, és íze sem lesz az igazi!
- A babot és a sárgaborsót főzés előtt áztassuk, igy csökkenthetjük a főzési időt. A lencsét csak olyankor áztassuk, ha nagyon száraz és kemény. Az áztatás mindig a főzés előtti éjszakán, kevés vízzel leöntve történjen. Új, friss vízben főzzük.
- A főzővizet előre ne sózzuk meg, mert a hüvelyesek a sós vízben nehezebben puhulnak meg. A sót legjobb a főzés vége felé beletenni. Az ecetet is csak a főzés végén adjuk hozzá.
- Lerövidíthetjük a főzési időt, ha a fövő vízbe egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk. Ha lehet, mégis kerüljük ezt a megoldást, mert a lúgozás következtében a vitaminok hamar elpusztulnak. Ha kemény a vizünk, inkább esővizet használjunk a hüvelyesek főzésére.
- Hüvelyesek főzésénél jó szolgálatot tesz a kuktafazék. A főzési időt egynegyedére csökkenti, a hüvelyesek tökéletesebben megpuhulnak. (1995)