HTML

 

Házi praktikák

1200 cikk. 14 témakör: autózás, állattartás, barkácsolás, főzés, háztartás, növények, ruházat, kert, szépségápolás, varrás. Forrás: "Háztartási lexikon", "Házi praktikák". Készült: 1985-2010 között. Figyelem! A blog nem minden cikket tartalmaz. A könyvben 1500 címszó található. Megvásárolható a kiadóban (2500,-).

Címkék

ablakdszítés (1) ablakgittelés (1) ablakjavítás (1) ablakkeret-akvarell (1) ablakszigetelés (1) ablaküveg (1) áepagyöngy (1) alabástrom-aranytárgyak (1) angoloshús (1) aranygaluska (1) arcápolás-baltanyél (1) babbleves (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bakonyi (1) bambuszbútor-boróka (1) birkapörkölt (1) bográcsgulyás (1) borfolt (1) borjúhús (1) bőrkabát (1) boróka (1) bőrönd (1) borospalack (1) borostyánkő-cipőápolás (1) bútor (1) cipőfűző-csótány (1) cseresznyefolt (1) csuklás-ékszer (1) edény (1) elefántcsont-filckalap (1) élősövény (1) esővíz (1) ételmaradék (1) ételsürítés (1) faszén (1) fehérítés (2) fehérnemű (1) fejfájás (1) fejtetű (1) fékellenőrzés (1) fémtárgyak (1) filckalap (1) filctoll-gyékény (1) fokhagyma (1) fokhagymagyogy (1) gardenia+ (1) gesztenyepüré (1) gladiólusz (1) gombaleves (1) gombóc (1) görény (1) gyémánt-hűtőszekrény (1) gyűjtés (1) hagymaleves (1) hagymametélés (1) hagymapiritás (1) hagymaszag (1) hamisgulyás (1) hangya (1) harangvirág (1) harisnya (1) házipatika (1) hernyoselyem (1) herpesz (1) hibiszkusz (1) hipermangán (1) hirtelensült (1) hólánc (1) horganykád (1) hortobágyipal (1) hóvirág (1) hurka (1) húsdarálás (1) húsléfolt (1) húsleves (1) húspárolás (1) hústüzdelés (1) húsvágó deszka (1) hüvelyesek-kömény (1) ibolyakert (1) igazgyöngy (1) illemtan (1) inhalálás (1) intimhigénia (1) italfogyasztás (1) italkínálás (1) ízesítés (1) izzadságszag (1) jacint (1) jázmin (1) jegesút (1) jeges szélvédő (1) joghurt (1) jólápoltság (1) jukka (1) kakukkfű (1) kálla (1) kapor (1) karfiolleves (1) kávé (1) kávézacc (1) kefe (1) keményvíz (1) kenciapálma (1) kerékcsere (1) kert (1) kézfogás (1) kézi (1) klívia (1) könyv (1) könyvek-moly (1) korallékszer (1) korallvirág (1) korall ékszer (1) körömápolás (1) körömbenövés (1) körömvirág (1) körözött (1) köszönés (1) kötöttáru (1) kovácsoltvas (1) króm (1) kukoricalevél (1) kukoricamálé (1) kullancs (1) lábápolás (1) lábizzadás (1) lakkcipő (2) lándzsarózsa (1) lefolyó (1) légtisztítás+ (1) légy (1) légypiszok (1) lemosó-permetezés (1) lestyán (1) levegőnyomás (1) levelezés (1) levéltetű (1) levendula (1) liliom+ (1) linóleum (1) lószőr (1) macskaalom (1) madártej (1) majonéz (1) mályvarózsa (1) mángold (1) margaréta (1) margitvirág (1) marhahús (1) mártás (1) márvány (1) matrica (1) medvehagyma (1) mesevirág (1) meszesglett (1) mészhidrát (1) mészkénlé (1) migrén (1) mirtusz (1) mitesszer (1) molylepke (1) mosás (1) mosás-öntöttvas (1) mosószer (1) műanyagcső (1) muffin (1) mulcs (1) műselyem (1) muskátli (1) mustár (1) műszempilla (1) nádbútor (1) nagytakarítás (1) narancs (1) narcisz (1) nebáncsvirág (1) neoregelia (1) nikotinfolt (1) nyakkendő (1) nyárs (1) nyest (1) nyíllevél (1) okra (1) öntözés (1) pacaltpörkölt (1) pácolás-rozsdáscsavar (1) palack (1) palacsinta (1) palánta (1) palántázás (1) pamut (1) papagáj (1) papagájvirág (1) paplan (1) papucsvirág (1) paradicsom (1) parafapadló (1) paraj (1) parfüm (1) parketta (1) parlagfű (1) párna (1) paróka (1) párolás (1) paszternák (1) patisszon (1) patkányirtás (1) pattanás (1) penészfolt (1) permetezés (1) perzsaszőnyeg (1) petróleum (1) petróleumfolt (1) petróleumlámpa (1) petúnia (1) pezsgő (1) pillanatragasztó (1) pillangóvirág (1) pipa (1) pirospaprika (1) platina (1) pletyka (1) plüss (1) poloska (1) pompás kutyatej (1) porcelán (1) porcukor (1) poréhagyma (1) porfolt (1) porszívózás (1) portörlés (1) puder (1) puding (1) pünkösdi rózsa (1) PVC-padló (1) ragasztás (1) rágógumi (1) ragtapasz (1) rákétel (1) rakott szoknya (1) rákvirág (1) rándulás (1) rántás (1) rántottsajt (1) rebarbara (1) rétnetszet (1) rizsfőzés (1) rovarcsípés (1) rozmaring (1) rózsa (1) rózsameténg (1) rozsdafolt (1) ruha (1) ruhanemű (1) ruhaszárítás (1) ruhaszárítás-szöghúzás (1) rühesség (1) sáfrány (2) sajt (1) saláta (1) sárfolt (1) sárgaréz (1) sarok (1) savanyútojás (1) savanyútüdő (1) savanyú mandarin (1) sávos drcéna (1) sebellátás (1) sebkezelés (1) selyem (1) selyemcipő (1) selyemtölgy (1) smink (1) (1) somlói galuska (1) sóska (1) sóskaleves (1) sövéní (1) sózás (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (1) stoppolás (1) sün (1) súrolás (1) sütő (1) sütőpor (1) sütőtök (1) szagtalanítás (1) szájápolás (1) szájszag (1) szájvirág (2) szalicil (1) szálka (1) szalmakalap (1) szanszeviéria (1) szappan (1) száraz levegő (1) szárítókötél (1) szarvasbőr (1) szatén (1) szederfolt (1) szegfűszeg (1) székletfolt (1) szellőztetés (2) szemápolás (1) szemölcs (1) szemöldök (1) szerecsendió (1) szerelemvirág (1) szigetelés (1) szivacs (1) szobafenyő (1) szobanövény (1) szódás szifon (1) szögelés (1) szöghúzás (1) szőnyeg (1) szőnyeg-vágottvirág (1) szoptatás (1) szőrtelenítés (1) sztrapacska (1) tápoldat (1) tarack (1) tarhonyáscsülök (1) tarkalevél (1) tárkony (1) tátika (1) teafolt (1) teakészítés (1) teflonedény (1) tejföl (1) tejfolt (1) tejforralás (1) teknő (1) tengeri malac (1) térd (1) teregetés (1) terhesség (1) termosz (1) terpentin (1) testszag (1) tésztafőzés (1) textilanyag (1) textiltapéta (1) tisztítás (1) tisztítószer (2) tojás (1) tojásellenőrzés (1) tojásfőzés (1) tök (1) toklász (1) tollpaplan (1) töltött karalábé (1) torma (1) torokfájás (1) török kávé (1) törpepálma (1) tubarózsa (1) tulipán (1) túrógombóc (1) túróscsusza (1) tűzállóedény (1) tűzhely (1) tűzrakás (1) tyúkhúr (1) tyúkleves (1) tyúkszem (1) uborka (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) ültetési rend (1) üvegdugó (1) üvegedény (1) üvegezés (1) üvegragasztás (1) üvegúrás (1) vadhús (1) vágódeszka (1) vágott virág (1) vaj (1) vaj-zsírszalonna (1) vajfolt (1) vakond (1) vanília (1) varrás (1) vasalás (1) vasedény (1) vastárgyak (1) vászon (1) váza (1) velős csont (1) velúrbőr (1) vendéglátás (1) vénuszfodorka (1) vérfolt (1) vérnyomás (1) veszettség (1) vetőmag (1) viaszfolt (1) viaszvirág (1) villanytűzhely (1) virág (1) virágcserép alátét (1) virágföld (1) virághagyma (1) virágpor (1) virsli (1) visszapillantó (1) viszketés (1) vitorlavirág (1) vízcsap (1) vizeletfolt (1) vízfolt (1) vízipálma (1) vízkő (1) vontatás (1) vörösborfolt (2) vöröshagyma (1) vriesea (1) zeller (1) zellerkrém (1) zöldbab (1) zöldbab2 (1) zöldborsó (1) zöldborsófőzelék (1) zöldség (1) zöldség(2) (1) zöldségfélék (1) zöld dió folt (1) zsálya (1) zsázsa (1) zselatin (1) zsemlegombóc (1) zsírfolt (1) Címkefelhő

Külső feed

Houston we have a problem

HTML doboz

Háztartási tippek 6

2018.04.20. 10:04 Házipraktikák

Cipőfűző

  A cipőfűző hossza legyen összhangban a cipő jellegével (fél- vagy magas szárú). Tartós lesz a cipőfűző, ha használat előtt mindkét végét körömlakkba mártjuk, és hagyjuk megszáradni. Ha pedig használat közben elrongyolódik, akkor kenjük be a végeit ragasztóval.

 Cipőkrém

 A megszáradt cipőkrémet újra használhatóvá tehetjük, ha néhány csepp terpentinolajjal feloldjuk. Használhatunk néhány csepp tejet vagy terpentin olajat is.

Cipőkrémfolt

 A textilanyagra került foltot először itassuk át benzinnel vagy terpentinnel, majd tiszta ruhával enyhén nyomkodva távolítsuk el. Ha az anyagon elszíneződés maradt, hidrogén-peroxiddal mossuk át.

 Cipzár kezelése

 Ha a cipzár beragad, vagy akadozik, fogait dörzsöljük be száraz szappannal, vagy húzzunk végig rajta egy puha ceruzát. Ettől síkosabbá válik, s jobban csúszik mindkét irányba.

 Cipzár mosása

 Ha mossuk, előtte mindig húzzuk fel, különben a fémcipzár megrongálhatja a többi ruhát, a műanyag pedig megnyúlhat, használhatatlanná válhat. Fémből készült cipzárakat ne áztassuk mosószeres vízben. Könnyen rozsdásodik, és tönkreteszi az anyagot.

 Cirokseprű

 Ha a seprű piszkos, mossuk ki meleg mosószeres vagy szappanos vízben. Tegyünk a folyadékot egy vödörbe, majd a seprűfejet mártogassuk többször a vödörbe, hogy a víz átjárja a szálakat. Alapos öblítés után, kirázás után felakasztva, meleg helyen szárítsuk.

 Citrom

 Használat előtt a citrom felületét forró vízben mossuk meg, és csak utána szeleteljük fel. Aromája így jobban érvényesül, és könnyebb a levét kinyomni. Több levet ereszt a citrom, ha tenyerünkkel nyomva végiggörgetjük az asztal lapján,

 Citrom (szépítőszer)

 Reggelenként a citromos mosdás tökéletes frissítő. Rendszeres alkalmazása a bőrt fehéríti, a ráncosodást lassítja. A mosdóvízbe este tegyünk néhány szelet citromot, majd reggel nyomkodjuk ki, és (szappan nélkül) jól mossuk meg az arcunkat. A vizet ne töröljük le, hagyjuk megszáradni!

 Citrom (tisztításra)

 Ha a vízcsapokra lerakodott vízkövet citrommal átdörzsöljük, a lerakódás csakhamar fellazul, és könnyen eltávolítható lesz. Megoldható a tisztítás úgy is, hogy, a csapot citromlével átitatott ronggyal becsomagoljuk, és hagyjuk rajta legalább hat órán keresztül. Utána puha ronggyal ledörzsölhetjük.

 Citromfű

 A sokoldalú citromfüvet jól hasznosíthatjuk a gyógyászatban. Kiváló házi szer mellékhatások nélkül. Hatóanyaga nyugtatóan hat. Idegességre, álmatlanságra a legjobb. Ha citromfüves teát fogyasztunk, kipihenten ébredünk, és egész nap nyugodtak leszünk. Vírusölő hatása kitűnő. Eredményesen alkalmazhatjuk gyomorbántalmak, gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger esetén is.

 Citromhéj

 A citrom héja kitűnő, aromás fűszer. Felhasználhatjuk frissen és szárítva. Könnyen hámozható és reszelhető, jól konzerválható. Ha hámozzuk vagy reszeljük, csak a sárga réteget vegyük le, mert a fehér, puha rész keserű, ehetetlen!

Citromlé

 A citromlé kitűnő gyógyszer. Egy fél citromból készült limonádétól rövid időn belül elmúlik az ideges fejfájás. Az erős migrén azonnal megszűnik, ha egy citrom levét beleöntjük egy csésze feketekávéba, és cukor nélkül megisszuk.

 Cukkini

 Cukkiniból leveseket, köreteket, feltétet, töltött és rakott ételeket készíthetünk.

Ehetjük grillezve, nyárson sütve, de ne főzzük túl puhára! Nyersen is nagyon ízletes. Salátának kitűnő. Jól fűszerezhető. Ízesíthetjük petrezselyemmel, fokhagymával, mentával, kaporral, borssal, bazsalikommal.

 Cukor (tartósításra)

 A cukrot nemcsak édesítésre, hanem tartósításra is használhatjuk, mivel a tömény cukoroldat erősen vízelvonó, a vizet a baktériumok testéből is elvonja, s ezzel pusztulásukat idézi elő. Tartósító hatása jól érvényesül a cukrozott gyümölcs, gyümölcsíz, lekvárok, befőttek, gyümölcsszörpök esetében.

 Cukorfolt

 A foltot ajánlatos azonnal eltávolítani, mert a rátapadó por megnehezíti a tisztítást. Az anyagot meleg vízben mossuk ki, vagy a foltos részt meleg vizes ronggyal dörzsöljük le. Ha a folt nyomot hagyna, a helyét tiszta alkohollal töröljük át.

 Cukormáz

 Porcukrot használjunk. A kívánt mennyiség felét tegyük egy tálba, adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd az egészet verjük fel habosra. Ezután öntsük hozzá a citromlevet és több adagban a maradék porcukrot. Keverjük habos krémmé a masszát. Ha kész, különböző színezékkel (kakaó, gyümölcslé, ételfesték) színezzük.

 Cukorpirítás

 A pirításhoz legjobb a porcukor. A mennyiségét és az edény nagyságát mindig a felhasználás célja határozza meg. Ha csak tej, mártások, krémek színezéséhez, ízesítéséhez használjuk, elegendő néhány evőkanál porcukor. A cukrot folytonos keverés mellett kis lángon pirítsuk világosbarnára, azután eresszük fel néhány kanálforró vízzel vagy tejjel. Ha elkészült, adjuk a kiválasztott ételhez, süteményhez, tortához.

 Cumi fertőtlenítése

 A csecsemő cumiját négy hónapos korig naponta fertőtlenítsük. Legjobb kifőzni. Egy kis lábasba öntsünk vizet, tegyük bele a cumit, fedjük le, és lassú tűzön legalább fél óráig forraljuk. Két használat között zárt edénybe tároljuk.

 Cumisüveg

 Minden használat után mosogassuk el. Ne hagyjuk rászáradni az ételt, mert később sokkal nehezebb eltávolítani az üvegről, cumiról. A cumit és az üveget válasszuk szét, hogy hozzáférjünk a cumi alatti szennyeződésekhez is, majd alaposan mossuk el a cumit és az üveget. A tej és tápszeres maradványokat só segítségével távolítsuk el.

 Csalán (étkezésre)

 Csalánból kitűnő ételek készíthetők. Igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban. Különösen tavasszal ajánlatos fogyasztani. Szedhető nyáron is, de csak a zsenge leveleit használhatjuk. Tápértéke a virágzás előtt a legnagyobb. A levest a sóskaleveshez, a főzeléket a parajhoz hasonlóan főzzük.

 Csaláncsípés

 Ha a test nagy felületét éri csaláncsípés, a sérültet helyezzük nyugalomba, majd semlegesítsük a mérget a megcsípett testfelületen ecetes borogatással. A bepirosodott, hólyagossá vált csípést sóskalevél nedvével is kezelhetjük.

Csalán lé

 A csalán elsőrendű növényvédő szer. Sikeresen alkalmazhatjuk a kertben a levéltetvek, takácsatkák, káposztalepke hernyója, burgonyabogár ellen. Jól kezelhetjük vele a vashiányban szenvedő növényeket. A kezelés különösen hatásos klorózisban szenvedő málnák, gyümölcsfák, zöldségek és dísznövények esetében. Ha rendszeresen locsoljuk a növények tövét hígított csalán lével, a lombozatuk szép zöld lesz.

 Csalántea

 A tavaszi fáradság leküzdésére, a kimerültség enyhítésére kitűnő a csalán forrázata. Tavasszal ajánlatos néhány héten át ivókúrát tartani. Naponta két-háromcsészényit igyunk belőle lassan kortyolgatva. Egy csésze teához egy evőkanál szárított csalánt forrázzunk le.

 Csavar hajtása

 A csavar be- és kihajtását mindig a megfelelő kulcsokkal végezzük. A pontos méretű szerszám kíméli a csavart, és a szerszám sem tágul ki. A méreten felüli kulcsok tönkreteszik a csavar éleit. Hatlapú csavarok hajtására ne használjunk kombinált fogót vagy csőfogót. A csavar hajtásakor a csavarkulcsot ne toljuk, hanem húzzuk magunk felé. Így elkerülhetjük a kéz sérülését.

 Csemegekukorica

 Csak teljesen friss törésű, zsenge kukoricát érdemes főzni. A sárga kukorica soha nem fő puhára. A cső akkor friss, ha a szemeket benyomva tejszerű folyadék buggyan ki belőle. A csuhélevelektől megtisztított csövet forró vízbe tegyük fel, és lassú tűzön főzzük. A vizet ne sózzuk, mert a só megkeményíti a szemeket. Ha elkészült, sózhatjuk.

 Csempe (tisztítása)

 A csempe felületét időnként mosószeres, langyos vízzel mossuk le, majd tiszta vízzel, szivaccsal (ronggyal) töröljük át, és puha ruhával fényesítsük. Lúgot, durva szemcsés súrolóport ne használjunk, mert tönkreteszik a mázas felületet.

 Csempelap (cseréje)

 Ha egy csempe megsérül, eltörik, a máz lepattan róla, cseréljük ki. A tönkrement csempét óvatosan véssük ki, és tegyünk helyére újat. Lehetőleg azonos csempét használjunk. Vésésnél vigyázzunk, hogy a környező csempék ne károsodjanak. Ha a csempe vakolatban feküdt, akkor a régi vakolatot is távolítsuk el, majd töltsük ki friss habarccsal a helyét. A beáztatott új csempét óvatosan ütögetve helyezzük a habarcsba.

 Cserépkályha

 A cserépkályhák kezelése egyszerű és tiszta. Csak arra kell ügyelnünk, hogy szerkezetének megfelelő tüzelőfajtát használjunk hozzá. Ettől eltérni nem tanácsos, mert kárt teszünk a berendezésben.

 Cseresznyefolt

 A friss cseresznyefoltot azonnal mossuk ki meleg vízben, így nyomtalanul eltűnik. Ha nem tudjuk rögtön kezelni, szórjunk rá sót, és hideg vízzel öblítsük. Ezután áztassuk be mosószeres vízbe.

 Csicseriborsó

 A borsószemek nagyon kemények, ezért felhasználás előtt legalább 12 órára be kell áztatni. Főzni az áztatóvízében kell. Rendkívül lassan fő meg. Főzési ideje jóval meghaladja a szárazbabét. Puhulásához általában 2 óra szükséges.

 Csicsóka

 A csicsókából (a burgonyához hasonlóan) többféle ételt készíthetünk. Párolható, süthető, főzhető. Nyersen felszeletelve, reszelve kiváló saláta. Főzhetünk belőle levest, főzeléket, köretet. Gyorsan fő. A főzéséhez elegendő 10 perc. Felszeletelve a sütőben is megsüthetjük, igen finom ételkülönlegességet kapunk.

 Csigaétel

 Ételnek elkészíteni csak élő csigát szabad. Ezért főzés előtt minden egyes darabot ellenőriznünk kell. Ha rossz szagot érzünk, az állat már nem él, romlott. Súlyos mérgezést okozhat! Ha házastól főzzük, alapos mosás után forró sós vízbe tegyük fel. Ha megfőtt, tiszta ruhára szedjük ki, törölgessük le, és tálcán tálaljuk. A húsát csipesszel vagy csigavillával szedhetjük ki.

 Csillár

 Időnként a csillárokat is meg kell tisztítanunk. Az esetek többségében nem kell leszedni őket, elegendő portalanítani minden egyes darabját. Ha nagyon piszkos, szalmiákszeszes vízzel mossuk le. Az üveggyöngyöket azonnal töröljük szárazra, különben homályosak lesznek.

 Csipke (tisztítása)

 Mosás előtt a csipkét rázzuk ki és néhány órára tegyük ázni meleg vízbe. Legjobb a lúgmentes szappanoldat.  Kézzel, nyomkodva mossuk, ne dörzsöljük. Jól öblítsük ki. Soha ne facsarjuk, hanem tiszta ruha között nyomkodjuk ki belőle a vizet, előtte jól húzogassuk ki az anyagot.

 Csipkebogyó

 Ha teát készítünk, ne főzzük, és ne forrázzuk le, elegendő langyos vízben áztatni. Csészénként öt-hat kettévágott bogyót áztassunk be este. Reggelre kiáznak a csipkehús hatóanyagai. Melegítés, édesítés után csészébe szűrve fogyaszthatjuk. Két-három csésze tea fedezi a napi C-vitamin szükségletet.

 Csokoládé (olvasztása)

 A csokoládét legjobb forró vizes tálban olvasztani. De közvetlenül tűzön is olvaszthatjuk, ilyenkor vajat is tegyünk alá. Így nem ég oda. Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert felolvadása után ízetlen lesz.

 Csokoládéfolt

 Ha a folt friss, felső rétegét először óvatosan kaparjuk le tompa késsel. Ezután itassuk át benzinnel, s dörzsöljük ki a foltmaradványokat. Ha a helye sárga marad, áztassuk meleg glicerinben, végül meleg vízzel mossuk át.

 Csomózott szőnyeg

 A szőnyeget tisztítás előtt portalanítsuk. Az értékes szőnyeg portalanítását csak a hátoldalán végezzük. Kerüljük a porszívózást, mert az erős szívás károsítja a lazább csomózást. Poroláshoz botot ne használjunk, fellazítja a szálakat. A kevésbé szennyezett szőnyeget legjobb száraz habbal tisztítani, főként, ha kézi festésű.

 Csótány irtása

 Kiváló házi szer a csótányok elpusztítására a nyers uborka.  A karikára vágott uborkát helyezzük a rovarok által látogatott helyekre. A megevett uborkától a csótányok elhullnak. Elpusztulnak akkor is, ha bórax és liszt keverékét a repedések közelébe helyezzük, és mellé vizet teszünk. Legjobb csótányirtó a sündisznó.

ab.jpg

 

 

 

 

komment

Címkék: cipőfűző-csótány

süti beállítások módosítása