- Török kávét csak nagyon finomra darált, jó minőségű, minél frissebben pörkölt kávéból lehet készíteni. Vizet is csak frisset szabad használni, legjobb a hideg ásványvíz.
- A kávét kizárólag kávéfőzésre alkalmas edényben főzzük! A legmegfelelőbb a rozsdamentes acélból vagy rézből készült, hosszúnyelű edény. Fontos, hogy ne legyen ételszagú és zsíros, mert elrontja a kávé illatát, ízét.
- Főzéskor a kávét ne forraljuk, elegendő forrásig melegíteni. Amikor a kávé és cukor keveréke (egy kávéskanál kávé, egy kávéskanál cukor) főni kezd, a hab emelkedik, vegyük le, a habot hagyjuk leülepedni, majd újból forrásig melegítsük, és szűrés nélkül öntsük ki csészékbe.
- A török kávé csak melegen jó. Illata, íze ilyenkor érvényesül a legjobban. A kihűlt kávét újramelegíteni nem ajánlatos, mert aromás anyagai elvesznek, íze élvezhetetlen lesz. (1995)