Aromás, kellemesen csípős ízű, magas növésű, nagy levelű fűszernövény, apró fehér virágokkal. Igénytelen, kertünkben gond nélkül termeszthetjük. Elvadulva is megtalálható kerítésen kívül, szántóföldek szélén.
Tavasszal zsenge leveleit fogyaszthatjuk salátákba keverve. Leginkább a gyökerét használjuk reszelve. Kiváló étvágygerjesztő fűszer. Kellemesen ízesíti a különféle húsokat, mártásokat, önteteket, szószokat. Füstölt és főtt sonka ízesítője. Savanyúságok kitűnő tartósítószere. Néhány étel torma nélkül élvezhetetlen.
Megreszelve a maró hatású ízét erős aromájú illó olajának köszönheti. Illóolaj tartalma reszelésekor szabadul fel. Mivel a levegőn hamar elveszíti szép fehér színét és gyorsan csökken illóolajának hatása is, csak friss állapotban használjuk. Vízben főzni nem szabad!
A torma sok értékes anyagot tartalmaz. Jelentős a kalcium, magnézium és kálium tartalma. A vitaminok közül külön figyelmet érdemel a B- és C-vitamin.
Közismert, hogy a növény a betegségek megelőzésében és gyógyításában fontos szerepet tölt be. Erősíti az immunrendszert. A gyógyszeres kezelést segíti. A népi gyógyászatban már ókorban is használták.
Mire jó?
Alkalmas gyulladások kezelésére, csökkentésére. Meglepő, hogy vírus és baktériumölő hatása hosszú ideig tart.Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas. Segíti az emésztést, az ételek felszívódását, megszünteti az étvágytalanságot, puffadást. Bélféregűző hatása is ismert.Fogyasztása a húgyúti fertőzések idején is hasznos lehet. Enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást.Tisztítja a légutakat és segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés esetén. Hatásos az orrmelléküreg gyulladás kezelésénél.Használhatjuk fogfájásnál is. Ha a reszelt tormát a fájós részre tesszük, pár perc múlva a fájdalom megszűnik.Kezelhetjük vele a rovarcsípéseket. Ha az érintett bőrfelületet bedörzsöljük vele, a gyulladás megelőzhető.