Az étel a nevét a már nem létező sertésfajtáról kapta. Eredetileg a híres bakonyi sertéshúsból készítették, valószínű ez a sertésfaj lehetett a mangalica őse, de az 1800-as évek második felében eltűnt, kihalt. Gundel Károlynak köszönhetően az étel megújult, népszerűségét pedig megőrizte.
- Recept (eredeti)
- A sertésszeleteket (4 db) egyenlő vastagságúra veregetjük. Megsózzuk, lisztbe mártogatjuk és forró zsírban, mindkét oldalon hirtelen átsütjük.
- A finomra vágott vöröshagymát (egy fej) zsírban világos színűre pirítjuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát (5 dkg), az apróra vágott sampinyon gombát (20 dkg), megszórjuk pirospaprikával.
- Ráöntjük az átsütött hússzeletekre és kevés vízzel 15 percig pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a tejfölt (2 dl) a liszttel elkeverjük, ezt is a húsra öntjük. Még egyszer jól felforraljuk az egészet.
- Rizsköretet, csőtésztát vagy galuskát adunk hozzá.(Retró kaják c. könyv)