A 19. században, amikor a kukorica tért hódított a Kárpát-medencében, a lakosság hamar megkedvelte. Egymás után születtek belőle a jobbnál jobb ételek.
ReceptA kukoricalisztet (50 dkg) 6 dl forró tejjel elkeverjük. Egy-két órát állni hagyjuk, hogy a lisztszemek megduzzadjanak. Kevés aludttejet vagy kefirt (2 dl) adunk hozzá, két-három almát reszelünk bele és ízlés szerint megsózzuk.2 dkg élesztőt langyos cukros tejben (egy dl) felfuttatjuk, és a kukoricaliszthez keverjük.Vastagon megzsírozzuk a tepsit, a málé tésztáját ujjnyi vastagságban beleöntjük, letakarva kelesztjük. A tetejét megöntözzük forró zsírral és tejföllel (2 dl). Szép pirosra sütjük.Szórhatunk rá kimagozott aszalt szilvát, de töpörtyűvel is ízletes. (Retró kaják c. könyv)