HTML

 

Házi praktikák

1200 cikk. 14 témakör: autózás, állattartás, barkácsolás, főzés, háztartás, növények, ruházat, kert, szépségápolás, varrás. Forrás: "Háztartási lexikon", "Házi praktikák". Készült: 1985-2010 között. Figyelem! A blog nem minden cikket tartalmaz. A könyvben 1500 címszó található. Megvásárolható a kiadóban (2500,-).

Címkék

ablakdszítés (1) ablakgittelés (1) ablakjavítás (1) ablakkeret-akvarell (1) ablakszigetelés (1) ablaküveg (1) áepagyöngy (1) alabástrom-aranytárgyak (1) angoloshús (1) aranygaluska (1) arcápolás-baltanyél (1) babbleves (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bakonyi (1) bambuszbútor-boróka (1) birkapörkölt (1) bográcsgulyás (1) borfolt (1) borjúhús (1) bőrkabát (1) boróka (1) bőrönd (1) borospalack (1) borostyánkő-cipőápolás (1) bútor (1) cipőfűző-csótány (1) cseresznyefolt (1) csuklás-ékszer (1) edény (1) elefántcsont-filckalap (1) élősövény (1) esővíz (1) ételmaradék (1) ételsürítés (1) faszén (1) fehérítés (2) fehérnemű (1) fejfájás (1) fejtetű (1) fékellenőrzés (1) fémtárgyak (1) filckalap (1) filctoll-gyékény (1) fokhagyma (1) fokhagymagyogy (1) gardenia+ (1) gesztenyepüré (1) gladiólusz (1) gombaleves (1) gombóc (1) görény (1) gyémánt-hűtőszekrény (1) gyűjtés (1) hagymaleves (1) hagymametélés (1) hagymapiritás (1) hagymaszag (1) hamisgulyás (1) hangya (1) harangvirág (1) harisnya (1) házipatika (1) hernyoselyem (1) herpesz (1) hibiszkusz (1) hipermangán (1) hirtelensült (1) hólánc (1) horganykád (1) hortobágyipal (1) hóvirág (1) hurka (1) húsdarálás (1) húsléfolt (1) húsleves (1) húspárolás (1) hústüzdelés (1) húsvágó deszka (1) hüvelyesek-kömény (1) ibolyakert (1) igazgyöngy (1) illemtan (1) inhalálás (1) intimhigénia (1) italfogyasztás (1) italkínálás (1) ízesítés (1) izzadságszag (1) jacint (1) jázmin (1) jegesút (1) jeges szélvédő (1) joghurt (1) jólápoltság (1) jukka (1) kakukkfű (1) kálla (1) kapor (1) karfiolleves (1) kávé (1) kávézacc (1) kefe (1) keményvíz (1) kenciapálma (1) kerékcsere (1) kert (1) kézfogás (1) kézi (1) klívia (1) könyv (1) könyvek-moly (1) korallékszer (1) korallvirág (1) korall ékszer (1) körömápolás (1) körömbenövés (1) körömvirág (1) körözött (1) köszönés (1) kötöttáru (1) kovácsoltvas (1) króm (1) kukoricalevél (1) kukoricamálé (1) kullancs (1) lábápolás (1) lábizzadás (1) lakkcipő (2) lándzsarózsa (1) lefolyó (1) légtisztítás+ (1) légy (1) légypiszok (1) lemosó-permetezés (1) lestyán (1) levegőnyomás (1) levelezés (1) levéltetű (1) levendula (1) liliom+ (1) linóleum (1) lószőr (1) macskaalom (1) madártej (1) majonéz (1) mályvarózsa (1) mángold (1) margaréta (1) margitvirág (1) marhahús (1) mártás (1) márvány (1) matrica (1) medvehagyma (1) mesevirág (1) meszesglett (1) mészhidrát (1) mészkénlé (1) migrén (1) mirtusz (1) mitesszer (1) molylepke (1) mosás (1) mosás-öntöttvas (1) mosószer (1) műanyagcső (1) muffin (1) mulcs (1) műselyem (1) muskátli (1) mustár (1) műszempilla (1) nádbútor (1) nagytakarítás (1) narancs (1) narcisz (1) nebáncsvirág (1) neoregelia (1) nikotinfolt (1) nyakkendő (1) nyárs (1) nyest (1) nyíllevél (1) okra (1) öntözés (1) pacaltpörkölt (1) pácolás-rozsdáscsavar (1) palack (1) palacsinta (1) palánta (1) palántázás (1) pamut (1) papagáj (1) papagájvirág (1) paplan (1) papucsvirág (1) paradicsom (1) parafapadló (1) paraj (1) parfüm (1) parketta (1) parlagfű (1) párna (1) paróka (1) párolás (1) paszternák (1) patisszon (1) patkányirtás (1) pattanás (1) penészfolt (1) permetezés (1) perzsaszőnyeg (1) petróleum (1) petróleumfolt (1) petróleumlámpa (1) petúnia (1) pezsgő (1) pillanatragasztó (1) pillangóvirág (1) pipa (1) pirospaprika (1) platina (1) pletyka (1) plüss (1) poloska (1) pompás kutyatej (1) porcelán (1) porcukor (1) poréhagyma (1) porfolt (1) porszívózás (1) portörlés (1) puder (1) puding (1) pünkösdi rózsa (1) PVC-padló (1) ragasztás (1) rágógumi (1) ragtapasz (1) rákétel (1) rakott szoknya (1) rákvirág (1) rándulás (1) rántás (1) rántottsajt (1) rebarbara (1) rétnetszet (1) rizsfőzés (1) rovarcsípés (1) rozmaring (1) rózsa (1) rózsameténg (1) rozsdafolt (1) ruha (1) ruhanemű (1) ruhaszárítás (1) ruhaszárítás-szöghúzás (1) rühesség (1) sáfrány (2) sajt (1) saláta (1) sárfolt (1) sárgaréz (1) sarok (1) savanyútojás (1) savanyútüdő (1) savanyú mandarin (1) sávos drcéna (1) sebellátás (1) sebkezelés (1) selyem (1) selyemcipő (1) selyemtölgy (1) smink (1) (1) somlói galuska (1) sóska (1) sóskaleves (1) sövéní (1) sózás (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (1) stoppolás (1) sün (1) súrolás (1) sütő (1) sütőpor (1) sütőtök (1) szagtalanítás (1) szájápolás (1) szájszag (1) szájvirág (2) szalicil (1) szálka (1) szalmakalap (1) szanszeviéria (1) szappan (1) száraz levegő (1) szárítókötél (1) szarvasbőr (1) szatén (1) szederfolt (1) szegfűszeg (1) székletfolt (1) szellőztetés (2) szemápolás (1) szemölcs (1) szemöldök (1) szerecsendió (1) szerelemvirág (1) szigetelés (1) szivacs (1) szobafenyő (1) szobanövény (1) szódás szifon (1) szögelés (1) szöghúzás (1) szőnyeg (1) szőnyeg-vágottvirág (1) szoptatás (1) szőrtelenítés (1) sztrapacska (1) tápoldat (1) tarack (1) tarhonyáscsülök (1) tarkalevél (1) tárkony (1) tátika (1) teafolt (1) teakészítés (1) teflonedény (1) tejföl (1) tejfolt (1) tejforralás (1) teknő (1) tengeri malac (1) térd (1) teregetés (1) terhesség (1) termosz (1) terpentin (1) testszag (1) tésztafőzés (1) textilanyag (1) textiltapéta (1) tisztítás (1) tisztítószer (2) tojás (1) tojásellenőrzés (1) tojásfőzés (1) tök (1) toklász (1) tollpaplan (1) töltött karalábé (1) torma (1) torokfájás (1) török kávé (1) törpepálma (1) tubarózsa (1) tulipán (1) túrógombóc (1) túróscsusza (1) tűzállóedény (1) tűzhely (1) tűzrakás (1) tyúkhúr (1) tyúkleves (1) tyúkszem (1) uborka (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) ültetési rend (1) üvegdugó (1) üvegedény (1) üvegezés (1) üvegragasztás (1) üvegúrás (1) vadhús (1) vágódeszka (1) vágott virág (1) vaj (1) vaj-zsírszalonna (1) vajfolt (1) vakond (1) vanília (1) varrás (1) vasalás (1) vasedény (1) vastárgyak (1) vászon (1) váza (1) velős csont (1) velúrbőr (1) vendéglátás (1) vénuszfodorka (1) vérfolt (1) vérnyomás (1) veszettség (1) vetőmag (1) viaszfolt (1) viaszvirág (1) villanytűzhely (1) virág (1) virágcserép alátét (1) virágföld (1) virághagyma (1) virágpor (1) virsli (1) visszapillantó (1) viszketés (1) vitorlavirág (1) vízcsap (1) vizeletfolt (1) vízfolt (1) vízipálma (1) vízkő (1) vontatás (1) vörösborfolt (2) vöröshagyma (1) vriesea (1) zeller (1) zellerkrém (1) zöldbab (1) zöldbab2 (1) zöldborsó (1) zöldborsófőzelék (1) zöldség (1) zöldség(2) (1) zöldségfélék (1) zöld dió folt (1) zsálya (1) zsázsa (1) zselatin (1) zsemlegombóc (1) zsírfolt (1) Címkefelhő

Külső feed

Houston we have a problem

HTML doboz

Savanyú tüdő

2018.06.04. 14:58 Házipraktikák

Ez az ételkülönlegesség a Monarchia területéről származik. Leginkább az osztrák, a cseh és a magyar konyhákban terjedt el, de mindenhol kisebb változtatásokkal készül. Igazi szalontüdőt évtizedeken keresztül csak vendéglőkben tudták jól elkészíteni. 

  • Recept az 1930-as évekből
  • Tisztítsuk meg a tüdőt és a szívet (60 dkg). Tegyük fel főni a hagymával (egy fej), a babérlevéllel (3 levél). Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje, és fedő alatt addig főzzük, amíg a színe megváltozik és puha nem lesz.
  • Ha megfőtt, vegyük ki a húst a vízből, hűtsük le, vágjuk vékony csíkokra. közben vágjuk ki az inas részeket is, és tegyük át egy másik edénybe, adjuk hozzá a zöldségeket (sárgarépa, petrezselyemgyökér) és a hiányzó fűszereket, majd annyi sós vízben főzzük tovább, amennyi ellepi. A megfőtt zöldséget a rántás előtt távolítsuk el.
  • Halványszínű rántást készítünk. A zsírban megpirítjuk a cukrot, hozzáadjuk a lisztet, és tovább pirítjuk, majd felöntjük azzal a lével, amelyben a tüdő főtt, felforraltuk, besűrítjük. Sóval, citromlével, mustárral, néhány csepp ecettel savanyítjuk, majd az egészet ráöntjük a felszeletelt tüdőre.
  • Tejfellel (egy dl) felöntjük, a zsemlegombócot hozzáadjuk. (Retró kaják c. könyv)

savanyutudo.jpg

 

komment

Címkék: savanyútüdő

süti beállítások módosítása