A tarhonya régi pásztor étel. Valószínűleg Perzsiából származik. Török közvetítéssel került hozzánk. A tarhonya szó is török eredetű. Nálunk leginkább az Alföldön kedvelik.
- Recept (1930)
- A füstölt szalonnát (10 dkg) kis kockákra vágjuk, kiolvasztjuk és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát (egy fej), és megpirítjuk.
- A csülköt (50 dkg) kicsontozzuk, a nyesedéket kockára vágjuk és átsütjük a hagymás zsírban. Meghintjük pirospaprikával (egy evőkanál) , darált köménnyel, beledobunk egy babérlevelet. Feltöltjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk.
- Egy másik edényben zsíron egy kissé megpirítjuk a tarhonyát (15 dkg), majd ráöntünk annyi vizet, hogy elfedje. Lefedjük, kis lángon 5 percig pároljuk.
- Ezután hozzáadjuk a megtisztított, kockákra vágott krumplit (50 dkg), a kicsumázott, csíkokra vágott zöldpaprikát (2 db) és a felszeletelt paradicsomot, megsózzuk. Erre is annyi vizet öntünk, hogy az egész megpuhuljon.
- Végül a húst és a tarhonyát együtt rövid lére sütjük.
- Ecetes vagy kovászos uborkával tálaljuk. (Retró kaják c.könyv)