Nemcsak a Magyar konyhaművészet alkotó eleme a pacalpörkölt, hanem Európa számos konyhaműhelyében is készül hasonló. Természetesen egy kicsit másként, mint itthon. Leginkább vendéglőkben találkozhatunk nagyon jól elkészített pacallal.
- Recept (1920)
- A pacalt (egy kiló) leforrázzuk, leöblítjük, és tiszta, hideg, sós vízben feltesszük főzni. Főzés alatt a habját szedjük le. Legalább 40 percet hagyjuk főni. Utána hűtsük le, a léből vegyük ki és vágjuk csíkokra.
- A vöröshagymát (2 fej) vágjuk apróra, tegyük zsírba és pirítsuk meg. Adjunk hozzá pirospaprikát (egy evőkanál), fokhagymát (2 gerezd), és ízlés szerint más fűszerrel, jól elkeverjük.
- Beletesszük a pacalt, megsózzuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fedő alatt legalább három órát főzzük. Időnként pótoljuk az elfőtt vizet.
- Főzés közben tegyünk bele még zöldpaprikát(egy db), paradicsomot (2 db), cseresznyepaprikát (egy db).
- Ha a pörkölt szaftja nem sűrű, egy evőkanál lisztet vízzel csomómentesen keverjünk el, és sűrítsük vele a pörköltet.
- Tálalhatjuk főtt krumplival. (Retró kaják c. könyv)