Az aranygaluskát a világon tulajdonképpen csak Magyarországon készítik. A magyar konyhaművészet kiemelkedő része, különleges ízvilággal. Már a 19. században a lagzik, ünnepek kedvenc édessége volt. A 20. század elején érte el a virágkorát. Az ország valamennyi cukrászatában készítik.
- Recept
- Az aranygaluska tésztáját készíthetjük kovásszal és élesztővel is. A legegyszerűbb, ha élesztőt használunk, melyet langyos, cukros tejben futtatunk fel.
- Fontos, hogy középkeménységű tésztát dagasszunk. Akkor jó, ha a massza elválik az edény falától.
- Ha a tészta jól megkelt, olvasztott vajba mártott kanállal szaggassuk a galuskákat lábasba vagy tepsibe. Ha egy sor betelt, rakjuk a következő sort. A legfelső sorban már csak vajat tegyünk a tésztára. A formát háromnegyedig töltsük meg, és kelesszük újra, amíg már csak egy ujjnyi hiányzik az edény peremétől.
- A tésztát csak középforró sütőben süssük. 40 perc alatt elkészül.
- A sütőből kivett galuskákat ne vágjuk, hanem (két) villával szedjük szét, és így tegyük a tányérra. Legjobb hozzá a borsodó vagy tejsodó. (Retró kaják c. könyv)