- Sokan azt hiszik, hogy a gesztenyepüré ősi magyar étel, ez pedig nagy tévedés. Egy 1475 ős olasz szakácskönyvben már szerepelt ennek a csemegének a leírása. Ennek ellenére az igazi receptje a franciáktól származik. Nálunk a 19. században terjedt el, de csak a második világháború után lett népszerű.
- Recept
- Ha otthon szeretnénk gesztenyemasszát készíteni, akkor a puhára főtt vagy sült gesztenyét alaposan tisztítsuk meg, még a vékony héjától is szabadítsuk meg, és többször daráljuk át a húsdarálón. Ezután ízesítsük kakaóval, mézzel, rummal, majd keverjük el tejjel. Az összedolgozás addig történjen, amíg egynemű massza nem lesz belőle.
- Hogy szép formája legyen, burgonyanyomón nyomjuk át. A pürét tegyük vázákba, és a felvert habot tálaláskor tegyük rá. Rossz szokás, ha a habot a gesztenye alá tesszük.
- Ha gesztenye nélkül szeretnénk növelni a massza tömegét, hozzáadhatunk főtt krumplit vagy főtt babot is. Ezek az összetevők azonban nem érhetik el a teljes massza 10 %-át. Ilyenkor azonban tudomásul kell vennünk, hogy az adalékok jelentősen rontják a gesztenye állagát és eredeti ízét. (Retró kaják c. könyv)