A hortobágyi palacsinta nem Hortobágyi. Az 1958-as brüsszeli kiállításra kreált étel, az ottani szakács szerzeménye volt. Az első és a második világháború között eredetinek tartott sem hasonlít a mostani fogáshoz. Csak a szaft és a palacsinta azonos a recepttel. A kreált palacsinta egyedi íze és a könnyű elkészítése miatt, hamar népszerűvé vált.
- Recept
- A maradék pörkölt szaftját leszűrjük, a húsdarabokat ledaráljuk, a szaftot felmelegítjük, és a liszttel simára kevert tejföllel besűrítjük. A szaftból a húsba is teszünk.2 kanállal. A krémes masszával a palacsintákat egyenként bekenjük.
- A hússal a sós palacsintákat megtöltjük, összegöngyöljük, tűzálló tálra tesszük, és a ráöntjük a szaftot. A tál tetejére fedőt borítunk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben átforrósítjuk. Vigyázzunk, ne süljön meg.
- Tálaláskor tejföllel megöntözzük. Paradicsommal, zöldpaprikával díszítjük.
- Ezt a remek étel nemcsak pörköltmaradékból készülhet, hanem létrehozhatunk külön pörköltalapot, és a továbbiakban a fentieknek megfelelően elkészülhet a kedvelt fogásunk. (Retró kaják c. könyv)