Nem igen található az étlapokon ennél szellemesebb és finomabb étel. Eredete a monarchia területéről származik, állítólag Tirol az őshazája. Nálunk már a 18. században ismert volt, egy kicsit magyaros összeállításban.
- Recept
- A tehéntúrót (50 dkg) enyhén megsózzuk, majd kézzel átgyúrjuk, és hozzá adjuk a tojásokat (3 db), a búzadarát (10 dkg) és a lisztet. Jól eldolgozzuk.
- A masszát lefedve legalább fél órát pihenni hagyjuk a hűtőben.
- Vizes tenyéren gombócokat formálunk, és erősen forrásban lévő sós vízbe tesszük.
- A gombócot addig főzzük, amíg a víz tetejére nem jön. Szűrőkanállal szedjük ki a tűzálló tálba, melyben a megpirított morzsával (5 dkg) keverjük össze.
- A végén a gombócokat locsoljuk meg tejföllel (2 dl). Ehetjük édesen, sósan.
- Könnyebb gombócokat készíthetünk eredeti recept szerint, ha búzadara helyett apróra darált kenyérmorzsát teszünk a masszába, és a tojásokat is kissé habosra felverve keverjük a masszához.