Híres alföldi fogás. Évszázadokon át paraszti ételnek számított. Az egész országban ismert. Úgy tartják, hogy az igazi birkapörkölt a Nagykunság szívében született, és csak bográcsban készült.
- Recept (1930)
- Egy kiló birkahús, melyről leszedjük a faggyút, leforrázzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, és egyforma nagyságú darabokra vágjuk.
- A finomra vágott vöröshagymát (egy fej) zsírban sárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával (egy evőkanál), hozzáadjuk a feldarabolt húst, beletesszük a zúzott fokhagymát (2 gerezd), megsózzuk, jól elkeverjük, és addig pörköljük, míg ki nem fehéredik.
- Felengedjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Fedővel letakarva, lassú tűzön pároljuk.
- Mielőtt teljesen megpuhulna, bele szeletelünk zöldpaprikát (egy db), darabokra vágott paradicsomot (2 darab), és készre főzzük.
- A pörkölt akkor jó, ha alatta piros szaft keletkezik.
- Galuskával, főtt burgonyával, tarhonyával tálalhatjuk. (Retró kaják c. könyv)