- Eredete nem állapítható meg, de már 200 év óta ismert, népszerű étel. Kisebb-nagyobb változtatásokkal a monarchia minden vidékén megtalálható volt. A sikere a mai napig egyszerűségében rejlik.
- Recept
- Vágjuk apróra egy fej hagymát. Tegyük egy tálba, keverjünk hozzá 5 dkg vajat és 10 dkg juhtúrót. adjunk hozzá egy kevés köménymagot, egy kanál pirospaprikát. Aki szereti egy kanál mustárt is keverhet hozzá. Sót ne tegyünk bele. A vajat keverjük habosra. Nyáron belevághatunk egy kicsumázott zöldpaprikát is.
- Készülhet tehéntúróból is, ilyenkor meg kell sózni a masszát, és további fűszereket keverhetünk bele. Ha a túró a kelleténél savanyúbb lenne, adjunk hozzá egy kanál porcukrot. A végén egy deci tejfellel jól dolgozzuk el.
- A juhtúrót és a tehéntúrót együtt is feldolgozhatjuk. (Retró kaják c. könyv)