- A csülkös babgulyás a Jókai bableves finomított változata ként jelent meg az 1900-as évek elején. Gundel Károly a bablevest malacköröm helyett csülökkel készítette el. Rájött, hogy a körmöt nehéz kulturáltan elfogyasztani, változtatni kell, és így megszületett az általa kreált, ma is kedvelt tejfeles csülkös babgulyás. Recept (1930)A tarkababot (25 dkg) előző este beáztatjuk.A füstölt szalonnát (10 dkg) apróra vágjuk, és a kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a hagymát (egy fej), beletesszük a füstölt csülköt (egy db), a beáztatott babot, a felszeletelt zöldségfélét (sárgarépa, zellergyökér), fűszereket, fokhagymát (2 gerezd), majd felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi az egészet. Lassan, egyenletesen főzzük.Ha a csülök megpuhult, kivesszük a levesből, kicsontozzuk, a húst kockára vágjuk, majd beletesszük a meghámozott, kockára darabolt krumplit, és visszatesszük a levesbe a felszeletelt csülökhúst is. Ha kell, utána sózzunk. Az egészet teljesen puhára főzzük.A levest világos rántással besűrítjük.A babgulyást forrón tálaljuk, főzhetünk bele csipetkét is. (Retró kaják c. könyv)