- A rántott sajt mai állapotában feltehetően a 19. században terjedt el Európában, és onnan az olaszoktól hozzánk. Sikere annak köszönhető, hogy egyre jobban terjedt a panírozás rántott változata. Nálunk az utóbbi években annyira elterjedt, hogy már hungarikum lett belőle.
- Recept (eredeti)
- Először válasszuk ki a kedvünkre való sajtot.
- Kétujjnyi széles darabokat szeleteljük le belőle. A szeleteket kenjük be hideg vízzel, és hűtsük le. Hűvös helyen hagyjuk állni legalább egy órát. Ezzel elérjük, hogy a sajt sütéskor ne essen szét.
- A tojásokat villával kissé verjük fel, megsózzuk, aztán a lisztbe megforgatott sajtot, tojásba is belemártjuk, majd a zsemlemorzsába forgatjuk. Azután ismét lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába tesszük. Tálcára fektetve 15 percig hűtjük. Arra vigyázzunk, hogy a liszt vagy a morzsa a sajtot minden oldalról betakarja.
- Jól felforrósított zsírban, nagy lángon megsütjük. Ha lassan sütjük, szétfolyik a sajt, összeragad az egész. A sütő túl forró se legyen, mert megég a panír.
- A sajtot csak lapáttal forgassuk! (Retró kaják c. könyv)