- Csak a növény leveleit használjuk. A szárát és a levél közepén húzódó vastag eret (kivéve a zsenge leveleket) távolítsuk el. Vásárláskor ügyeljünk a frissességre. Fonnyadt, öreg és vizes spenótot ne vegyünk.
- Az átválogatott növényt folyó vízben legalább háromszor mossuk át, csurgassuk le, hogy étkezésnél ne ropogjon a fogunk alatt a föld!
- A parajt legjobb saját levében megfőzni. Így a legízletesebb. Pár perc alatt elkészül. Főzés előtt a levelekről a felesleges vizet csurgassuk le. A főtt leveleket szűrjük le, és húsdarálón daráljuk meg. Ha a spenót kezd száradni, lazítsuk fel tejjel és így törjük át.
- Megfőzhetjük lobogó sós vízben is. Elegendő a leveleket néhány percig forralni. A főzővizet azonban nem szabad felhasználni, mert káros anyagot tartalmaz.
- Finom köretet is készíthetünk, ha a leveleket forró vajban egy-két percig átforgatjuk, és főtt burgonyával együtt tálaljuk.
- Ha azt szeretnénk, hogy a paraj a főzése után is szép zöld maradjon, tegyünk a főzővízébe egy késhegynyi szódabikarbónát.
- A ledarált püréből sokféle étel készíthető (főzelék, parajpuding, parajrétes, krokett, gombóc, palacsinta). (1995)