- A fából készült deszka a legjobb, de nagyon ügyelnünk kell a tisztaságra. A nem megfelelő tisztítás a fertőzés forrása lehet. Elsősorban a vágott résekbe ragadt húsmaradványok okozhatnak bajt. A zöldségek, gyümölcsök aprításához külön deszkát használjunk.
- Mielőtt a húst feldolgoznánk, a deszkára engedjünk hideg vizet, így kevésbé szívja be a hús levét, és alig veszi át a szagát. Itassuk fel a vizet, és ezután fogjunk hozzá a munkához.
- Ha befejeztük a munkát, a deszkát forró, szódás víz felhasználásával súroljuk le gyökérkefével, öblítsük forró vízzel. Így a szenny eltűnik, nem színeződik el, a szagok kevésbé érvényesülnek rajta, és a fertőzést is elkerülhetjük. Hogy jó szagú legyen, dörzsöljük át citrommal is! A szárítás lassan történjen, nehogy berepedjen.
- Ha új vagy elhanyagolt deszkát használunk, akkor először klóros (hipós) vízben súroljuk le, hogy a szennyeződések, a kártékony baktériumok eltűnjenek.
- A deformálódott deszkát csavarjuk be nedves ruhába, majd súlyokkal préseljük le, és szárítsuk legalább egy napon át. Nagyon meleg helyre ne tegyük, mert a hirtelen száradás a görbületet nem tünteti el.
- Csak száraz vágódeszkát tegyünk a helyére, mivel nedvesen könnyen penészesedik! (1995)