A csülkös babgulyás a Jókai bableves finomított változata ként jelent meg az 1900-as évek elején. Gundel Károly a bablevest malacköröm helyett csülökkel készítette el. Rájött, hogy a körmöt nehéz kulturáltan elfogyasztani, változtatni kell, és így megszületett az általa kreált, ma is kedvelt tejfeles csülkös babgulyás.
Recept (1930)- A tarkababot (25 dkg) előző este beáztatjuk.
- A füstölt szalonnát (10 dkg) apróra vágjuk, és a kiolvasztjuk, megpirítjuk benne a hagymát (egy fej), beletesszük a füstölt csülköt (egy db), a beáztatott babot, a felszeletelt zöldségfélét (sárgarépa, zellergyökér), fűszereket, fokhagymát (2 gerezd), majd felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi az egészet. Lassan, egyenletesen főzzük.
- Ha a csülök megpuhult, kivesszük a levesből, kicsontozzuk, a húst kockára vágjuk, majd beletesszük a meghámozott, kockára darabolt krumplit, és visszatesszük a levébe a felszeletelt csülökhúst is. Ha kell, utána sózzunk. Az egészet teljesen puhára főzzük.
- A levest világos rántással besűrítjük.
- A babgulyást forrón tálaljuk, főzhetünk bele csipetkét is. (Retró kaják c. könyv)