- Ázsiában vadon él, onnan került Európába. Mint fűszernövényt régóta ismeri az emberiség. A magyar konyha kedvelt ízesítője. Jellegzetes aromáját illóolaja adja.
- Frissen és szárított formában egyaránt használjuk fűszerezésre. A legjobb a friss. A zölden szedett növényt le is fagyaszthatjuk, majd úgy használjuk, mint a frisset. A szárítással tartósított kapor illóolaj tartalma, fűszerező értéke némileg csökken.
- A kaprot mindig a főzés befejezése előtt adjuk az ételhez, különben elmegy az illata. Használatával legyünk óvatosak, mert a túlzott fűszerezés fanyar, kesernyés ízt ad az ételnek. Mártások készítésénél se főzzük bele, inkább tálalás előtt adjuk hozzá.
- Frissen elsősorban levesek, húsételek, mártások, főzelékek, pácok ízesítésére használjuk. A kovászos uborka, a túros lepény, és a tökfőzelék elkészítésénél nélkülözhetetlen.
- Készíthetünk belőle kiváló salátaízesítőt, ha a friss kaprot 3-4 napig 10 %-os ecetben áztatjuk (egy liter ecet, egy csokor kaporlevél).
- Igen népszerű a morzsolt kapor, melyet házilag is elkészíthetjük. A virágzás előtt levágott és megszárított kaporszáról a leveleket morzsoljuk le és jól zárható edényben tároljuk. Szükség szerint használjuk.
- Átható aromája miatt a kapormag is igen jó fűszer. Egészben marad meg legjobban az íze. Sülteket, pácokat, salátákat ízesíthetünk vele. A magot folyamatosan szedjük, mert az érése elhúzódik és a korábban érő ernyők magjai leperegnek. A legértékesebb termést a főhajtás ernyőjéből nyerhetjük.
- A magját vethetjük kora tavasszal vagy késő ősszel. Amennyiben magtermés a célunk, sorba vessük, a sorok 60 cm-re legyenek. Amikor a növények már 6-7 cm magasak, egyeljük a töveket egymástól 30 cm-re. Ha a kaprot zöldjéért termesztjük, elég 30 cm-s sortávolságot hagyni. Kelés után ügyeljünk arra, hogy ne legyen gyomos az ágyás, később már túlnövi a gyomokat.
- Szereti a napfényes helyet, de félárnyékban is megmarad. Legjobb a veteményes ágyak szélére ültetni. A téli hónapokban a lakás fénygazdag helyein cserépben is hajtatható.
- Nem válogatós a talajban, de a sovány, száraz talajban idő előtt fölmagzik. Öntözés nélkül is megél. A zöldjéért termesztett kaprot ugyanakkor öntözni kell. Ha jól érzi magát, minden évben előjön az elhullott magról.
- Márciustól június végéig és júliustól szeptemberig kéthetes szakaszokban vetve friss leveleit folyamatosan szedhetjük. Akkor szedjük a kaprot, ha az első magvak már érni kezdenek, a színűk barnás zöld. (1995)