Serkenti és optimalizálja a szénhidrát-anyagcserét, erősíti az immunrendszert. Jó hatású az idegekre, szellemileg frissít. Kálium és vastartalma segít a vérképzésben és a vízháztartás szinten tartásban.
Legjobb természetes emésztésserkentő gyümölcs. Magas rosttartalma serkenti a beleket, megszünteti a székrekedést. Megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a bélből felszívódva, felhalmozódnának a test egyes részein.Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, mivel ebben a formában tartalmazza a legtöbb vitamint, ásványi anyagot. A friss szilva segíti a szép bőr kialakulását és megmaradását.Általában májustól szeptemberig szedhető. A szilva utánérő gyümölcs, leszedés után tovább érik. Éretten leszedve a legjobb.Nyersen sokáig eltartható, könnyen tartósítható. A legelterjedtebb a rézüstben készített szilvalekvár. Fagyasztani is lehet. Magas cukortartalma miatt érdemes aszalni.