- A vázába szánt virágot mindig a késő esti vagy reggeli órákban vágjuk le, lehetőleg bimbós állapotban, és azonnal tegyük hideg vízbe.
- A lágyszárú virág végét éles késsel ferdén metsszük le, a vastagabb szárat pedig hasítsuk fel. A szár aljáról a vízbe érő leveleket és hajtásokat távolítsuk el, mert rothadásnak indulnak.
- A vizet a vázában cseréljük rendszeresen. Ilyenkor a növény szárából is vágjunk le, mert így a szárban nem képződik légbuborék.
- A levágott virágot mindig lazán, megfelelő méretű és formájú vázába rakjuk. Lényeges, hogy a virágszárak ne érintsék a váza alját.
- Ne tegyünk friss virágot a vázába a régebben vágott mellé, mert az új virág hamarabb elfonnyad.
- A vázába tett virágot lehetőleg hűvös, de huzatmentes helyen tartsuk. Ha szállítanunk kell, a szárat nedves selyempapírba vagy vattába csavarjuk be.
- A virág tartósságát növelhetjük, ha leszedés után fertőtlenítő oldatba (2 evőkanál ecet, 2 evőkanál cukor, egy liter víz) tesszük, a vázába pedig aszpirint dobunk. (1995)