- A mészkénlevet jól használhatjuk biológiai művelésű kertben, mivel természetes anyagokból készül. Kitűnően pusztíthatók vele a gombabetegségek és a kártevők.
- A mészkénlevet égetett mészből és kénporból házilag, főzéssel állítjuk elő. Csak zománcozott vagy vasüstben főzhető és csak műanyag vagy sárgaréz permetezővel permetezhetünk vele, mivel megtámadja a vörösrezet.
- A főzéshez 2 súlyrész ként, 1.1 súlyrész égetett meszet és 10 súlyrész vizet használjunk. A főzés 40-50 percig történik. A munkát legjobb a szabadban végezni. Az elkészült törzsoldat vöröses kávébarna színű.
- A tömény mészkénlé csak megfelelő hígítással használható. Az elkészült törzsoldatot néhány óra múlva szűrjük le, azután fokmérővel határozzuk meg a töménységét.
- A friss mészkénlé oldatot még aznap fel kell használni, mert a levegőn bomlik, és a belőle készített permetlé perzsel. Néhány napig eltarthatjuk, ha a tetejére vékony rétegben olajat öntünk.
- A hígítást mindig pontosan végezzük, mert a túl tömény oldat perzsel. Télen töményebb szert használjunk. Nyáron erősen hígítsuk a szert.
- Ha mészkénlével dolgozunk, használjunk védőfelszerelést! (1995)