- Alapvető szabály, hogy étkezés előtt étvágygerjesztőt, a különféle fogásokhoz másfajta italt, a feketekávéhoz pedig konyakot (a hölgyeknek likőrt) szolgálunk fel. Az aperitif magas szesztartalmú legyen. Édeset ne adjunk, mert az csökkenti az étvágyat.
- Az előételhez „száraz” fehér bort, raguhoz vagy pörköltszerű ételhez könnyű vörösbort, barna sülthöz „nehéz” vörösbort, desszerthez likőrbort, aszúbort vagy pezsgőt adjunk. A pezsgő nem előzheti meg a bort. Ha nincs előétel, leves előtt bort vagy sört nem illik inni.
- A fehér borokat 8-14°C-ra lehűtve, a vörösborokat pedig szobahőmérsékleten szolgáljuk fel. A hűsítő italokat általában 10°C-ra hűtsük. A pezsgő csakis jéghidegen jó. A tömény italokat szobahőmérsékleten és hűtve is adhatjuk.
- Mielőtt innánk, minden falatot nyeljünk le, és szalvétával töröljük meg a szánkat, hogy a pohár széle ne legyen maszatos. Tele szájjal inni sem szabad!
- Ha kávét iszunk, csak a csészét emeljük meg. Ha már felkavartuk a cukrot, vegyük ki a kanalat, és tegyük a csészealjra.
- Az italokat mindig kortyolgassuk, ne igyuk ki egyszerre (kivétel néhány tömény ital). Első töltéskor viszont csak akkor igyunk, ha a házigazda poháremeléssel jelt ad.
- Ha koccintunk, akkor minden esetben igyunk is. Elegendő egy korty ital is. Ivás nélkül visszatenni az asztalra az italt illetlenségnek számít. Sörrel, vízzel, üdítővel ne koccintsunk! (1995)