- A karalábé évszázadokon át ismert, és népszerű volt Közép-Európában. Népszerűsége abból is adódik, hogy könnyen nevelhető, sokféle módon elkészíthető. Figyelemreméltó, hogy nemcsak őseink étrendjében megtalálható, hanem a mai modern konyhákban is fontos szerepe van.
- Recept
- A karalábékat (6 db) meghámozzuk, de levelek tövénél lévő részeket is meghagyjuk. Belsejüket kanállal vájjuk ki annyira, hogy minél több töltelék elférjen benne, majd sós vízben főzzük félpuhára, szűrjük le.
- Tölteléket készítünk a ledarált húsból ( (30 dkg), az áztatott zsemléből (egy db), a tojásból (2 db). Törött borsot és finomra vágott petrezselymet adunk hozzá. Jól összegyúrjuk. Betöltjük a karalábékba. Ha maradt töltelékünk, apró húsgombócokat formálunk belőle, és a töltelékek mellé tesszük, majd ráöntjük a leforrázott, metéltre vágott karalábéleveleket és a kivájt részeket, majd annyi vízzel engedjük fel, hogy éppen ellepje. Megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
- Ha a karalábék megpuhultak, tálra rakjuk, levét világos rántással besűrítjük. Hozzáadunk egy deci tejet vagy tejfelt, felforraljuk, és a tálra tett karalábék köré öntjük.
- Figyeljünk oda, hogy a leve ne legyen túlságosan sűrű.(Retró kaják c. könyv)