- Ha a hal élő, húsverővel mérjünk erős csapást a tarkójára, vagy a fej hátulján egyetlen mély vágással végezzünk vele. Hogy a farkával ne tudjon csapkodni, teste merev maradjon, bal kezünk két ujjával fogjuk be szemét. Élő hal pikkelyét nem szabad lekaparni, mert kínzás!
- A pikkelyek eltávolítása előtt a halat folyó vízben jól mossuk meg. Úgy tisztítsuk, hogy a farkuszonyánál megfogjuk, és alulról felfelé haladva levakarjuk a pikkelyeket. Könnyebb tisztítani, ha előtte rövid időre forró vízbe mártjuk!
- A belső részeknél vigyázzunk, nehogy megsértsük az epét, mert akkor a hal húsa keserű lesz. A felbontást a végbélnél kezdjük, és a torkáig vágjuk a hasat. Óvatosan emeljük ki a belső részeket, és válasszuk külön a felhasználható belsőségeket.
- Legvégül a fejet tisztítsuk meg. Távolítsuk el a kopoltyúkat, emeljük ki a szemet. Ha pontyot tisztítunk, feltétlenül vegyük ki a nyakszirt táján található, úgynevezett keserűfogat, különben elrontja a hal ízét.
- Halat ne tisztítsunk fadeszkán, mert a szagot a deszka átveszi! Legalkalmasabb a műanyagból készült vágódeszka. Könnyen tisztán tartható, szagtalanítható. (1995
Hal (tisztítása)
2017.05.24. 16:15 Házipraktikák
komment
