- Nem lesz halszagú a tányér és az evőeszköz, ha mosogatás előtt ecetes-sós vízzel lemossuk, majd hideg vízzel öblítjük. Teljesen eltűnik akkor is, ha az edényeket és evőeszközöket hamuval alaposan átdörzsöljük. A kések szaga ugyancsak megszűnik, ha néhányszor tiszta, nedves homokkal teli edénybe szúrjuk őket.
- A hal tisztításához használt fadeszkát használat után kemény kefével súroljuk le, majd öblítsük hideg vízzel és törölgessük el. Ezután dörzsöljük be citrommal.
- Ha kellemetlen szagú a kezünk, először mossuk meg hideg vízben, majd dörzsöljük be citrommal vagy nedves sóval, ezután mossuk meg szappannal is és öblítsük. Ha a szag még érződne, a kézmosást ismételjük meg.
- A konyhában könnyen megszabadulhatunk a kellemetlen szagtól, ha a forró tűzhelyen almahéjat vagy babérlevelet égetünk. A szag megszűnik akkor is, ha forró vízbe néhány csepp levendula olajat csepegtetünk.
- A hal sütésekor csökkenthetjük a halszagot, ha előtte a nyers halat bedörzsöljük citrommal, és állni hagyjuk néhány percig. (1995)