HTML

 

Házi praktikák

1200 cikk. 14 témakör: autózás, állattartás, barkácsolás, főzés, háztartás, növények, ruházat, kert, szépségápolás, varrás. Forrás: "Háztartási lexikon", "Házi praktikák". Készült: 1985-2010 között. Figyelem! A blog nem minden cikket tartalmaz. A könyvben 1500 címszó található. Megvásárolható a kiadóban (2500,-).

Címkék

ablakdszítés (1) ablakgittelés (1) ablakjavítás (1) ablakkeret-akvarell (1) ablakszigetelés (1) ablaküveg (1) áepagyöngy (1) alabástrom-aranytárgyak (1) angoloshús (1) aranygaluska (1) arcápolás-baltanyél (1) babbleves (1) babfőzelék (1) babgulyás (1) bakonyi (1) bambuszbútor-boróka (1) birkapörkölt (1) bográcsgulyás (1) borfolt (1) borjúhús (1) bőrkabát (1) boróka (1) bőrönd (1) borospalack (1) borostyánkő-cipőápolás (1) bútor (1) cipőfűző-csótány (1) cseresznyefolt (1) csuklás-ékszer (1) edény (1) elefántcsont-filckalap (1) élősövény (1) esővíz (1) ételmaradék (1) ételsürítés (1) faszén (1) fehérítés (2) fehérnemű (1) fejfájás (1) fejtetű (1) fékellenőrzés (1) fémtárgyak (1) filckalap (1) filctoll-gyékény (1) fokhagyma (1) fokhagymagyogy (1) gardenia+ (1) gesztenyepüré (1) gladiólusz (1) gombaleves (1) gombóc (1) görény (1) gyémánt-hűtőszekrény (1) gyűjtés (1) hagymaleves (1) hagymametélés (1) hagymapiritás (1) hagymaszag (1) hamisgulyás (1) hangya (1) harangvirág (1) harisnya (1) házipatika (1) hernyoselyem (1) herpesz (1) hibiszkusz (1) hipermangán (1) hirtelensült (1) hólánc (1) horganykád (1) hortobágyipal (1) hóvirág (1) hurka (1) húsdarálás (1) húsléfolt (1) húsleves (1) húspárolás (1) hústüzdelés (1) húsvágó deszka (1) hüvelyesek-kömény (1) ibolyakert (1) igazgyöngy (1) illemtan (1) inhalálás (1) intimhigénia (1) italfogyasztás (1) italkínálás (1) ízesítés (1) izzadságszag (1) jacint (1) jázmin (1) jegesút (1) jeges szélvédő (1) joghurt (1) jólápoltság (1) jukka (1) kakukkfű (1) kálla (1) kapor (1) karfiolleves (1) kávé (1) kávézacc (1) kefe (1) keményvíz (1) kenciapálma (1) kerékcsere (1) kert (1) kézfogás (1) kézi (1) klívia (1) könyv (1) könyvek-moly (1) korallékszer (1) korallvirág (1) korall ékszer (1) körömápolás (1) körömbenövés (1) körömvirág (1) körözött (1) köszönés (1) kötöttáru (1) kovácsoltvas (1) króm (1) kukoricalevél (1) kukoricamálé (1) kullancs (1) lábápolás (1) lábizzadás (1) lakkcipő (2) lándzsarózsa (1) lefolyó (1) légtisztítás+ (1) légy (1) légypiszok (1) lemosó-permetezés (1) lestyán (1) levegőnyomás (1) levelezés (1) levéltetű (1) levendula (1) liliom+ (1) linóleum (1) lószőr (1) macskaalom (1) madártej (1) majonéz (1) mályvarózsa (1) mángold (1) margaréta (1) margitvirág (1) marhahús (1) mártás (1) márvány (1) matrica (1) medvehagyma (1) mesevirág (1) meszesglett (1) mészhidrát (1) mészkénlé (1) migrén (1) mirtusz (1) mitesszer (1) molylepke (1) mosás (1) mosás-öntöttvas (1) mosószer (1) műanyagcső (1) muffin (1) mulcs (1) műselyem (1) muskátli (1) mustár (1) műszempilla (1) nádbútor (1) nagytakarítás (1) narancs (1) narcisz (1) nebáncsvirág (1) neoregelia (1) nikotinfolt (1) nyakkendő (1) nyárs (1) nyest (1) nyíllevél (1) okra (1) öntözés (1) pacaltpörkölt (1) pácolás-rozsdáscsavar (1) palack (1) palacsinta (1) palánta (1) palántázás (1) pamut (1) papagáj (1) papagájvirág (1) paplan (1) papucsvirág (1) paradicsom (1) parafapadló (1) paraj (1) parfüm (1) parketta (1) parlagfű (1) párna (1) paróka (1) párolás (1) paszternák (1) patisszon (1) patkányirtás (1) pattanás (1) penészfolt (1) permetezés (1) perzsaszőnyeg (1) petróleum (1) petróleumfolt (1) petróleumlámpa (1) petúnia (1) pezsgő (1) pillanatragasztó (1) pillangóvirág (1) pipa (1) pirospaprika (1) platina (1) pletyka (1) plüss (1) poloska (1) pompás kutyatej (1) porcelán (1) porcukor (1) poréhagyma (1) porfolt (1) porszívózás (1) portörlés (1) puder (1) puding (1) pünkösdi rózsa (1) PVC-padló (1) ragasztás (1) rágógumi (1) ragtapasz (1) rákétel (1) rakott szoknya (1) rákvirág (1) rándulás (1) rántás (1) rántottsajt (1) rebarbara (1) rétnetszet (1) rizsfőzés (1) rovarcsípés (1) rozmaring (1) rózsa (1) rózsameténg (1) rozsdafolt (1) ruha (1) ruhanemű (1) ruhaszárítás (1) ruhaszárítás-szöghúzás (1) rühesség (1) sáfrány (2) sajt (1) saláta (1) sárfolt (1) sárgaréz (1) sarok (1) savanyútojás (1) savanyútüdő (1) savanyú mandarin (1) sávos drcéna (1) sebellátás (1) sebkezelés (1) selyem (1) selyemcipő (1) selyemtölgy (1) smink (1) (1) somlói galuska (1) sóska (1) sóskaleves (1) sövéní (1) sózás (1) spárga (1) spárgaleves (1) spenót (1) stoppolás (1) sün (1) súrolás (1) sütő (1) sütőpor (1) sütőtök (1) szagtalanítás (1) szájápolás (1) szájszag (1) szájvirág (2) szalicil (1) szálka (1) szalmakalap (1) szanszeviéria (1) szappan (1) száraz levegő (1) szárítókötél (1) szarvasbőr (1) szatén (1) szederfolt (1) szegfűszeg (1) székletfolt (1) szellőztetés (2) szemápolás (1) szemölcs (1) szemöldök (1) szerecsendió (1) szerelemvirág (1) szigetelés (1) szivacs (1) szobafenyő (1) szobanövény (1) szódás szifon (1) szögelés (1) szöghúzás (1) szőnyeg (1) szőnyeg-vágottvirág (1) szoptatás (1) szőrtelenítés (1) sztrapacska (1) tápoldat (1) tarack (1) tarhonyáscsülök (1) tarkalevél (1) tárkony (1) tátika (1) teafolt (1) teakészítés (1) teflonedény (1) tejföl (1) tejfolt (1) tejforralás (1) teknő (1) tengeri malac (1) térd (1) teregetés (1) terhesség (1) termosz (1) terpentin (1) testszag (1) tésztafőzés (1) textilanyag (1) textiltapéta (1) tisztítás (1) tisztítószer (2) tojás (1) tojásellenőrzés (1) tojásfőzés (1) tök (1) toklász (1) tollpaplan (1) töltött karalábé (1) torma (1) torokfájás (1) török kávé (1) törpepálma (1) tubarózsa (1) tulipán (1) túrógombóc (1) túróscsusza (1) tűzállóedény (1) tűzhely (1) tűzrakás (1) tyúkhúr (1) tyúkleves (1) tyúkszem (1) uborka (1) újhagyma (1) újkrumpli (1) ültetési rend (1) üvegdugó (1) üvegedény (1) üvegezés (1) üvegragasztás (1) üvegúrás (1) vadhús (1) vágódeszka (1) vágott virág (1) vaj (1) vaj-zsírszalonna (1) vajfolt (1) vakond (1) vanília (1) varrás (1) vasalás (1) vasedény (1) vastárgyak (1) vászon (1) váza (1) velős csont (1) velúrbőr (1) vendéglátás (1) vénuszfodorka (1) vérfolt (1) vérnyomás (1) veszettség (1) vetőmag (1) viaszfolt (1) viaszvirág (1) villanytűzhely (1) virág (1) virágcserép alátét (1) virágföld (1) virághagyma (1) virágpor (1) virsli (1) visszapillantó (1) viszketés (1) vitorlavirág (1) vízcsap (1) vizeletfolt (1) vízfolt (1) vízipálma (1) vízkő (1) vontatás (1) vörösborfolt (2) vöröshagyma (1) vriesea (1) zeller (1) zellerkrém (1) zöldbab (1) zöldbab2 (1) zöldborsó (1) zöldborsófőzelék (1) zöldség (1) zöldség(2) (1) zöldségfélék (1) zöld dió folt (1) zsálya (1) zsázsa (1) zselatin (1) zsemlegombóc (1) zsírfolt (1) Címkefelhő

Külső feed

Houston we have a problem

HTML doboz

Háztartási tippek 3

2018.04.19. 09:12 Házipraktikák

Arcápolás

Arcunkat naponta legalább egyszer mossuk meg langyos, szappanos vízzel, vagy tisztítsuk meg arctejjel, illetve arcvízzel. Ha szappannal mosakszunk, lehetőleg lúgmentes pipere- vagy babaszappant használjunk. Az alaposabb tisztítást este végezzük. Reggel csak hideg vizet használjunk. A víz nemcsak tisztít, hanem üdít is.

Arcfestés

Arcfestésnél a legnagyobb figyelmet karakterünk hangsúlyozására, egyéni vonásaink kiemelésére fordítsuk. Különösen lényeges a szem és a száj kiemelése. Már a kikészítés előtt döntsük el, hogy melyiket szeretnénk hangsúlyozni. De mindkettő előtérbe helyezése is előnyös lehet.

Arcfürdő

Ha a bőrünk megfelel ő hozzá, arcunk tisztítására, a vérellátás fokozására gőzfürdőt is alkalmazhatunk. Zsíros bőr esetében hetente egyszer, normál bőrnél havonta kétszer vegyük igénybe. Ha bőrünk száraz és érzékeny, a gőzfürdőt ne alkalmazzuk, mert káros lehet.

Arcpakolás

Ha arcbőrünk gyönge és érzékeny, akkor legjobb pakolást alkalmazni. A pakolás élénkíti, nyugtatja és kisimítja bőrünket, fokozza a vérellátást. Kortól és bőrtípustól függetlenül, hetente egyszer alkalmazzuk. A pakolást mindig letisztított bőrre vigyük fel, melegen vagy hidegen, a bőr típusától és a pakolás anyagától függően.

Árpagyöngy

Az árpagyöngyöt úgy használhatjuk, mint a rizst. Jó köret és rizottó készülhet belőle, belefőzhetjük levesbe, készíthetünk vele töltött káposztát, székelykáposztát, illetve beletehetjük bármilyen töltelékbe. A sólet egyik fontos eleme.

Articsóka (főzése)

Csak a frissen szedett növényből készülhet igazán kitűnő étel. A virágfejeket elsősorban párolva vagy sós vízben megfőzve fogyaszthatjuk. Különféle mártásokkal tálaljuk. Az ízét citromlével vagy ecettel fokozhatjuk. Alumínium edényben ne főzzük, mert szürkés színű lesz!

 Aszalás

Legjobb a napon aszalni. Így kitűnő gyümölcs, zöldség és gomba aszalvány készíthető. De a sütő se rossz. Jó megoldás, ha a szikkasztást a napon kezdjük, majd a sütőben fejezzük be.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva sokféle étel készítéséhez használható. Főzhetünk belőle kompótot, gyümölcslevest, tehetjük pecsenyék mellé, süthetünk vele süteményt, díszíthetünk tortát, felhasználhatjuk italokhoz. Télen rendszeres fogyasztásával átvészelhetjük a vitaminokban szegény hónapokat.

Aszfaltfolt

Friss aszfaltfoltot textilanyagból terpentinnel lehet eltávolítani. A foltot oldószerrel itassuk át, majd szórjunk rá fehér krétát vagy talkumot, amivel megakadályozhatjuk az udvarképződést. A rászórt anyagot 10-15 perc múlva keféljük ki. Ha első kísérletre nem sikerül kitisztítani, ismételjük meg a műveletet.

 Aszpik főzése

Egyszerű megoldás, ha a jó erős húslevest megfelelő mennyiségű zselatinra rászűrjük, kis tárkonyos ecettel megsavanyítjuk, a tojásfehérjét beleütjük, és visszatesszük főni. Készíthetjük hús és csont nélkül is leveszöldségből, és fűszerekből készített levesből. Az aszpik csak akkor jó, ha teljesen zsírmentes.

Asztalterítés

Teljes hosszában terítsük meg az asztalt. Az abrosz legyen összhangban a tányérok színével, és mindig ragyogó tisztán tegyük fel. Egyforma edényeket, evőeszközöket és poharakat használjunk. Minden fogáshoz adjunk megfelelő tányért. A virág még a köznapra terített asztalnál se hiányozzon.

Átázott bőrruházat

Ha a bőrruhánk megázik és nagyon nedves lesz, első teendőnk vállfára helyezni, vagy felakasztani, és olyan helyre tenni, ahol meleg van. Fontos, hogy a levegő minden oldalról átjárja. De kályha, fűtőtest közvetlen közelében ne szárítsuk, mert megkeményedik, törékeny lesz.

Átázott cipő

A nedves cipőt újságpapírral kitömve szárítsuk meg. A papír hamar felszívja a nedvességet, a cipő gyorsan megszárad, és megtartja alakját. Ha kell, cseréljük a papírt! A szárítást először mindig zsírozással (bőrzsírral) kezdjük, hogy a bőr puha maradjon.

Átizzadt ruházat

Az átizzadt ruha tisztításához azonnal fogjunk hozzá, különben nem lesz eredményes. A fehérneműből az izzadságot könnyen eltüntethetjük szappanos vagy mosószeres vízzel. Ha már kissé foltos, legjobb ecetes vízzel, illetve hidrogén-peroxid vizes oldatával átmosni.

Atlaszselyem

Az atlaszselymet csak kézzel szabad mosni. Ne dörzsöljük, ne csavarjuk, legjobb, ha nyomkodva mossuk ki belőle a piszkot. Mivel az anyag rendkívül érzékeny, mellőzzük a lúg, a szóda használatát. Csak a legtisztább szappant vagy mosószert használjuk. A mosás 40-50 fokos vízben történjék. Először mindig langyos, majd hideg vízzel öblítsünk.

 Átültetés

Csak akkor ültessük át a növényt, ha a földje kimerült, új földre van szüksége, ha a gyökérzete kinőtte a cserepet, és nagyobb cserépbe kell ültetnünk. Átültetni legjobb tavasszal. Ilyenkor a növények nyugalmi időszaka véget ér, és elég idejük marad, hogy őszig megerősödjenek.

Autómosás

Az ápolást bő vízzel kezdjük. Legjobb a lágy víz, de a csapvíz is megfelel. Forró vízzel a kocsit ne mossuk, mert károsodik a lakkréteg. Mosáshoz csak autósampont használjunk, mely óvja a lakkréteget, visszaadja a lakk rugalmasságát. A mosóanyagot finom szivaccsal vigyük fel a nedves lakkrétegre. Savas vagy lúgos kémhatású mosószerek használatát mellőzzük, mert kilúgozzák a bevonatból a festékanyagot.

Áztatás

Áztatás nélkül ne mossunk. Mosás előtti este áztassuk be a szennyest. Reggelre a piszok egy része kiázik, könnyebb lesz a mosás. Áztatásunk fürdőkádban. Annyi langyos vizet engedjünk a mosnivalóra, hogy ellepje. A ruhákat nyomkodjuk bele a vízbe, hogy mindenhol egyenletesen átnedvesedjen.

B

Bab főzése

 A babot csak hideg vízben áztassuk! A víz hőmérséklete ne legyen magasabb 15 C foknál. Ha ennél melegebb, a bab megsavanyodik, és nem főzhető puhára. A babot az áztató vízében főzzük. Az elfőtt folyadékot forrásban lévő vízzel pótoljuk.

 Babérlevél

 Egyike a legrégibb ízesítőknek. Jellegzetes illata, enyhén keserű és csípős íze miatt kedvelt. Ízesítésre egészben és őrölt állapotban használhatjuk. Ha levél alakjában vásároljuk, ügyeljünk arra, hogy zöldes színű, szármentes és erős aromájú legyen. Frissen is fűszerezhetünk vele, íze jobban érvényesül. Apróra vágva használjuk. Óvatosan adagoljuk, mert erős aromája, illetve kesernyés íze elronthatja ételünket.

 Bádogedény

 Ilyen edényt sós vízzel tisztítsuk. Töltsük fel sóval és vízzel, majd forraljuk fel. Hideg vízzel öblítsük. Megfeketedett edény tisztítására a legjobb az olajos fahamu. Kenjük fel a felületekre. Pár óra múlva puha ronggyal jól dörzsöljük át. Visszakapja eredeti színét.

 Babzsizsik

 Ha a bab zsizsikkel megfertőződik, étkezésre már nem használható, ki kell dobni. Minden babfajtánál fennáll a fertőződés veszélye. Ezért fontos a megelőzés. Sikeresen védekezhetünk, ha a száraz babszemeket fagyasztóban - 18 C fokon legalább két napon át tároljuk. Utána a bab felhasználható.

 Bakancs

 A bakancs nem ázik át, ha felolvasztott parafint öntünk a belsejébe, majd legalább egy órán keresztül száradni hagyjuk. Ezután a talpat és az alsó kérget kezeljük le. Ehhez keverjünk össze lenolajat ricinusolajjal, majd melegen oldjunk fel benne paraffint, sztearint és gyantát. Ha kihűlt, keverjünk hozzá egy deci benzint. A folyadékkal a talprészt és a kérget többszöri ecseteléssel itassuk át.

 Baltanyél cseréje

 A kilazult nyelet ne próbáljuk áztatással beszorítani. Ilyenkor legjobb a baltába új nyelet tenni. A cserénél ügyeljünk arra, hogy a nyél feje a balta köpűjénél nagyobb legyen.

baltanyel50_4.jpg

komment

Címkék: arcápolás-baltanyél

süti beállítások módosítása